Nu när jag varit hemma i Sverige två veckor, och Stockholm drabbats av upplopp och idioti i en vecka, kan jag inte låta bli att fundera över...

Sydkorea, Husby och en demokratisk diktator..

/
.. Comments
Nu när jag varit hemma i Sverige två veckor, och Stockholm drabbats av upplopp och idioti i en vecka, kan jag inte låta bli att fundera över hur motsvarande situation skulle ha sett ut i Sydkorea. Vad skulle hända om det blev upplopp i Sydkorea?

Mitt svar är tudelat.

För det första tror jag inte att det skulle bli upplopp i Sydkorea. De har en helt annan kultur, där något sådant som att bränna bilar på gatan skulle vara helt otänkbart. Något sådant som kriminalitet finns praktiskt taget inte i landet. Kriminalitet betraktas där som något så otroligt fult att personen som begår ett brott inte bara skämmer ut sig själv, utan hela sin familj. Att tutta eld på en bil, eller än värre ge sig på ordningsmakten, de är helt enkelt någonting fullständigt orimligt för en korean.

För det andra tror jag att om det faktiskt skulle bli ett upplopp i Sydkorea så skulle svaret från ordningsmakten vara ett helt annat än här hemma i Sverige. Jag tror att polisen, och militären, skulle ha en helt annat skjuta först och fråga sen-mentalitet än vad polisen har här hemma. Kort sagt tror jag inte att det skulle bli så mycket mer än en natts upplopp - därefter skulle alla upploppsmän sitta bakom lås och bom. Eventuellt med några skotthål i benen.

Så jag undrar, vad fan är det för del på oss svenskar? För jo, jag är så tokig att jag faktiskt inkluderar kidsen ute i Husby i gruppen svenskar. För det är ju vad de är, oavsett om de blonda, svarthåriga eller turkosa. När fan blev vi ett så bortskämt- och mjäkigt folk att vi tycker det är okej att gå ut och bränna bilar bara för att vi är lite missnöjda med livet? Efterlyser lite koreansk anda. Du som tuttar eld på en bil, skäms för fan. Du är förälder till någon som tuttar eld på en bil, skäms för fan. Och alla vi andra, som bara ser på? Skäms för fan. Döm ut de där idioterna så att de känner att de gör något fel. Hitta inte på ursäkter. Jo, det finns sociala orättvisor. Men den som tuttar eld på en bild är en idiot och ska skämmas. Punkt slut.

Vidare undrar jag varför den svenska poliser lallar runt och inte gör några ingripanden? Är det politiskt korrekta direktiv uppifrån? Plocka in varenda idiot som visar sig på gatan när det är upploppsstämning. Arrestera först, fråga sen. Oskyldig? Well, då var det ju jävligt korkat att springa runt med rånarluva mitt i natten..

Så, vad är min poäng?
Ingen alls. Jag är svensk, och det är väldigt osvenskt att faktiskt ha en poäng med vad man säger. Men om jag skulle ha en poäng så är det väl den att jag inte riktigt tycker om samhällsutvecklingen i Sverige. Där lata jävla människor (som jag själv!) ska driva landet framåt. Det känns ju dömt att misslyckas. Så egentligen borde man satsa på en politiskt karriär. Med inspiration av Caesar och Augustus. Två demokrater som blev diktatorer eftersom de visste bättre än folket i sina länder. Lite så jag känner. Jag borde bli demokratiskt vald diktator. Då skulle det bli ordning och reda här i landet. Jo. Lite så känner jag.

Eller ska jag vara seriöst för en sekund igen? Sydkorea inspierarade mig verkligen. Om det inte var för att alla jag älskar, och alla som jag vill vara med, finns här i Sverige så skulle jag inte ha något mot ett emigrera österut. Den dag västvärldens ekonomier crashar så tror jag att Sydkorea kommer stå sig ganska bra. Men well. Jag lever hellre i rasmassorna efter västvärldens kollaps med er jag tycker om än i pompa och ståt borta i Samsung-land.


You may also like

Använder Blogger.