OBS: Spoilerfritt. Tror jag. Den här bloggen är inte till för att skriva recensioner, den ska handla om mitt liv, men idag ska jag göra ett ...

Några ord om: Malazan book of the Fallen

/
.. Comments
OBS: Spoilerfritt. Tror jag.

Den här bloggen är inte till för att skriva recensioner, den ska handla om mitt liv, men idag ska jag göra ett litet undantag för att skriva några ord om Steven Eriksons Malazan book of the Fallen. Eller kanske är det inte något undantag heller - det senaste året har jag ju trots allt ägnat löjligt många timmar åt att beta mig igenom Eriksons tio böcker.

Till att börja med så ska det sägas att Eriksons Malazan-serien inte är något för alla. För att över huvud taget komma in i historien krävs ett monster-arbete - ca 400 sidor sömnpiller måste tröskas, utan att man förstår ett dugg av vad som händer. Och därefter får man räkna med någonstans mellan 100 och 200 sidor sömnpiller i början av varje nästkommande bok. Dessutom måste jag fråga mig om Erikson verkligen hade färdplanen klar för sina tio böcker när han började, eller om han improviserade fram storyn allteftersom - i vissa (många) fall känns det absolut som det senare.

Därmed inte sagt att det är någon dålig bokserie. Tvärtom. Om man kan bortse från de delar av böckerna som kännas som sömnpiller, och om man inte maniskt måste följa en röd tråd hela tiden, så är det här utan tvekan det mest underhållande jag någonsin har läst. Till skillnad från många andra episka fantasyverk, som gärna känns som en tröttsam vandring bland stereotypa hjältar, har Erikson lyckats hitta en helt annan och för mig mycket mer tilltalande berättarteknik. Riktigt hur den ska beskrivas vet jag inte; men karaktärerna känns som hämtade ur en spagettiwestern, eller en klassisk 80tals-action. Och historien presenteras i en härlig blandning av episka ögonblick och lättsamma one-liners, en kombination som fått mig att både skratta- och gråta mer med de här böckerna än vad jag gjort med några andra.

Kort sagt vill jag tipsa alla er som tror er redo för ett absurt komplext fantasyepos om att läsa denna. Ge den en chans. Eller två. Det är den värd!


You may also like

Använder Blogger.