Det finns vissa saker som min hjärna alltid kommer tillbaks till. Saker som kan försvinna ur medvetandet dagar, veckor, månader eller till ...

Drömmen - Att känna mig liten

/
.. Comments
Det finns vissa saker som min hjärna alltid kommer tillbaks till. Saker som kan försvinna ur medvetandet dagar, veckor, månader eller till och med år - men som alltid hittar tillbaks till slut. En av de sakerna är tanken på att ta mig upp till Norrland för att fjällvandra.

Vad det är som gör att fjällvandring ligger mig så varmt om hjärtat är svårt att förklara. Men det har något med perspektivet på livet att göra. 

Dels så förskjuts perspektivet på så sätt att jag känner att jag hamnar närmare mitt naturliga element. Vi människor är ju, rent biologiskt och evolutionärt, egentligen inget annat än grottmänniskor med en hel del high-tech prylar. När jag är ute och fjällvandrar - utan en massa high-tech prylar - känner jag mig kort sagt mycket mer hemma än vad jag någonsin gör i storstan. Fokus hamnar på att leva, överleva, äta och vandra. Saker som till vardags nästan kommer i skymundan för saker som tv-bilagan och senaste StarCraft-patchen. Jag känner att det är nyttigt att justera perspektivet där ibland. För att hålla reda på vad som är viktigt här i livet.

Perspektivet förskjuts också på så vis att jag plötsligt känner mig väldigt liten. När jag befinner mig mitt ute i naturen - på 1200 meters höjd, och med milsvidd utsikt åt alla håll - då inser jag hur fantastiskt liten och betydelselös jag är ur ett större perspektiv. Jag skulle kunna försvinna utan att universum förändrades ett dugg. Vissa kanske skulle känna att det är en obehaglig känsla, men jag tycker precis tvärtom. Om jag är så fantastiskt liten, vad är då inte mina vardagsproblem? De är ju faktiskt - om sanningen ska fram - helt obetydliga. Och den känslan gillar jag.

Det här blev ju ruskigt filosofiskt. Och fjällvandring är ju inte bara filosofiskt mumbo-jumbo, det är en resa genom sjukt härliga miljöer också. Det sånt gillar jag!

Sjukt cool miljö, me like. Gotta get to the fjällen någon sommar snart!


You may also like

Använder Blogger.